And er et lækkert måltid

Har du – som de fleste andre danskere – en tradition med at spise and Mortens aften, så kan du allerede nu begynde at kigge efter spændende opskrifter på and – eller gåsesteg, hvis du foretrækker det. Mortens aften er for os moderne mennesker en hyggelig tradition, der finder sted i november, hvor det er mørkt og koldt udenfor, hvilket gør det ekstra rart at sidde indenfor og spise lækkert og velsmagende fjerkræ.

And er et lækkert måltid

Hvorfor holder vi Mortens Aften?

De fleste af os er som sagt vokset op med at spise and eller gås Mortens aften. Men hvorfor egentlig? Jo Mortens aften markerer, at den fromme Martin af Tours (også kaldet Morten Bisp) skulle udnævnes til biskop, men det ville han ikke og søgte tilflugt i en gård med gæs. Gæssene afslørede ham ved at skræppe op, og han blev udnævnt til biskop. Som biskop besluttede han at hævne sig på gæssene. Hvert år d. 10 november skal gæs (og ænder) slagtes som straf for deres forræderi. Du kan læse den fulde historie om Mortens Aften her.

Tilberedning af and

Der findes mange skønne opskrifter på andebryst, andesteg eller gåsesteg, og her kan du vælge det, som falder bedst i din smag. Måske foretrækker du and frem for gås – eller omvendt – eller du veksler imellem dem og prøver noget nyt år for år. På de danske fjerkræfarme er man godt forberedt på, at danskerne køber ænder og gæs i november, og man kan allerede i månederne før købe ænder og gæs. Man kan fx opsøge en lokal økologisk landmand og købe en god, fed landand eller landgås. Eller man kan finde fjerkræet i køledisken i supermarkedet. Køber du and og gås i god tid, så kan du glæde dig endnu mere til det skønne måltid Mortens aften. Der findes desuden en masse lækkert tilbehør til and og gås. Det kan fx være kartofler, forskellige saucer, og det kan være salater med appelsin og valnødder. And og gås er noget, som de fleste kan lide, uanset alder, og derfor kan du trygt servere and og gås for både voksne og børn.