Byg og bo bæredygtigt

Bæredygtighed bliver en stadigt vigtigere del af hverdagen på en lang række områder. Det gælder også indenfor beboelse og byggerier af både lejligheder og huse. Og det er der masser af sund fornuft i. Står ud overfor at skulle bygge nyt? Eller trænger den nuværende bolig til en kærlig hånd? Så giver det god mening at tænke bæredygtigt. Også selv om det umiddelbart kan lyde dyrt. Kan det ikke vente, så lån penge akut til dit projekt. Og vælger du at løse det helt eller delvist bæredygtigt, så vil du få din investering tifold igen. 

Tænk grønt! 

Bæredygtigt byggeri handler både om at minimere miljøbelastningen. Det gælder lige fra den pågældende bygning opføres til den rives ned igen. Men det handler i lige så høj grad om at den er funktionel og behagelig at opholde sig i. Overvejer du at bygge nyt eller renovere den bolig du bor i nu? Så er det altså en god idé at sende tankerne i en bæredygtig og miljøvenlig retning. Lyder det svært? Næsten umuligt? Det er det ikke nødvendigvis. For der er flere nemme veje til at tænke lidt mere grønt, når boligen skal ”miljø-moderniseres”. 

Byg og bo bæredygtigt

Genbrug materialerne

Skal du bygge nyt hus i mursten, hvorfor så ikke gøre det med genbrugsmursten? De kan sagtens holde flere generationer! 2000 mursten koster et ton CO2 at producere, så det giver en væsentlig besparelse i CO2-regnskabet. Derudover får du oven i købet også sten med en smuk patina fra vind og vejr gennem mange år. Netop produktionsregnskabet er værd at kigge på, når der skal bygges eller forbedres. Vælg derfor gerne materialer, der er miljøvenlige at fremstille og som har en lang levetid. Det gælder for eksempel træ. Det er et naturligt materiale, som findes overalt i verden og som desuden er let af genbruge efterfølgende. 

Overvej hver kvadratmeter

Byg småt. Eller i hvert fald ikke større end der er behov for. Husk på, at hver eneste kvadratmeter ikke blot koster i byggematerialer. Det koster også i opvarmning og møbler. Kort sagt: Jo flere kvadratmeter, jo flere ressourcer. Så overvej nøje, hvor meget plads der er behov for. Overvej samtidig at anvende store vinduespartier. Trenden går godt nok mod mindre vinduer, men med store vinduer får du en masse varme ind i boligen. Det giver en varmere bolig og en mindre varmeregning. Ikke mindst i årets varmere og mest solrige måneder. Ovenlysvinduer er også en glimrende løsning i huse, hvor det samtidig vil medføre nedsat brug af elektrisk lys. Så tænk bæredygtigt. Uanset om du skal bygge nyt eller renovere gammelt. Ikke mindst af hensynet til miljøet og de kommende generationer.