Hvordan skal din Mortens Aften smage?

smagpaalandskabet.dk_Mortens Aften

Vi har fejret Mortens Aften her i landet siden 1616, så vidt visse kilder hævder. For mange er det en kærkommen mulighed for at sætte and på bordet og invitere familie og venner til middag. Og selv om det oprindeligt var gås der blev spist på Mortens Aften er det i dag som oftest andesteg der sættes til livs. Ikke mindst fordi det er væsentligt hurtigere at tilberede og vi i Danmark ikke har den store tradition for at spise gås. 

And gennem generationer

Traditionelt set serveres denne mortensand (eller mortensgås, hvis man foretrækker det) helt klassisk. Og er blevet det gennem generationer. Det vil som udgangspunkt sige andesteg med kogte, hvide kartofler. Dertil en god brun sauce – gerne lavet på fedtet fra anden – og rødkål og eventuelt syltede asier som tilbehør ved siden af. Velsmagende og enkelt. Og noget de fleste godt kan lide. 

Prøv noget nyt!

Men hvem siger, at man skal gøre som man plejer? At man skal spise den samme mortensmenu år efter år? Hvorfor ikke prøve noget nyt? Det kan være at anden skal skiftes ud med gåsesteg, som det oprindeligt var tilfældet. Måske skal tilbehøret have et tiltrængt twist. Måske skal det have en smag af Thailand? Af Frankrig? Eller en helt ny smag du selv finder på imens du kokkererer i køkkenet. Det er kun fantasien der sætter grænser for hvordan din Mortens Aften menu skal smage, hvis du ikke ønsker at lave den lige efter bogen. 

Cantonesisk eller confiteret?

Elsker du and, men er ikke så vild med tilbehøret der godt kan blive lidt tungt. Så kan du også vælge at erstatte kartoflerne med en salat med efterårets bedste grøntsager og salater. Eller lave en kold dressing i stedet for den varme sauce. Du kan også variere andestegen. For eksempel at ved at fylde den med appelsiner i stedet for de sædvanlige æbler og svesker og servere den med en god orangesauce. Du kan også vælge at lave confiteret and, som er en stor delikatesse, men som også kræver lidt tid at lave til perfektion. Her kan man til tider købe confiterede andelår på dåse som smager ganske glimrende! Mangler du inspiration til din Mortens Aften, så er der gode fif at hente blandt andet på smagpaalandskabet.dk

Mortens Aften uden stress

Eftersom Mortens Aften falder på en hverdagsaften, kan det dog godt være svært at få tid til at lave både andesteg og tilbehør. Uanset hvor gode intentioner man har for at lave et lækkert, hjemmelavet måltid mad til familien. Men derfor kan man godt forkæle dem med mortensand. Der findes nemlig masser af muligheder for at købe Mortens Aften menuen som take-away, der blot skal sættes på bordet. Nemmere bliver det ikke at holde de stolte traditioner i hævd! Velbekomme!