Smagen af fastelavn

”Boller op og boller ned. 

Boller vil jeg have. 

Hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade!” 

Sådan lyder det i dagene omkring fastelavn, når børn og unge udklædt efter alle kunstens regler traver gaderne tynde og ringer på dørene. Her synger de for penge – typisk lidt håndører, men det kan alligevel godt blive til en pæn sum, hvis man er tålmodig og ikke mindst klædt flot ud. Men fastelavn er mere end sjove, skøre og skræmmende udklædninger. Det er også den tid hvor man slår katten af tønden og gerne med en fastelavnstønde fyldt med godter! Og apropos godter: Så er det også den tid på året hvor man for alvor kan mæske sig i fastelavnsboller. Her bugner enhver bagerforretning med respekt for sig selv med lækkerier med og uden fyld og gerne dekoreret med skinnende sød glasur. 

Opskriften på verdens bedste fastelavnsboller

Men det er faktisk muligt selv at bage mange af disse lækre fastelavnsboller. Det kan enten være udgaverne foldet i wienerbrødsdej eller de mere klassiske af en god gærdej. Sidstnævnte hører absolut til den nemmeste variant, da det er stort set som at bage helt almindelige boller. Blot med fyld. En af de bedste opskrifter ifølge mange er denne, som vi bringer her. Og den er absolut værd at prøve. Også selv om det måske ikke lige er fastelavn. 

Dej: 

25 g. gær

175 g smør

1,5 dl mælk

1 æg

3 tsk. vanillesukker

Et knivspids salt

450 g mel 

Æg til pensling

Vanillecreme

3 dl kaffefløde

Kornene af en stang vanille

30 g sukker

2 æggeblommer

2 spsk. maizena

Sådan laver du dem selv

Start med at lave vanillecremen, da den skal køle af inden brug: 

Bland vanillekorn med sukker og kom det sammen med de tomme vanillestænger i en gryde med fløden. Varm det hele op til lige under kogepunktet. Pisk æggeblommer og maizena og hænd blandingen i gryden. Kog cremen igennem 2-3 minutter under omrøring. Stil den til afkøling i en skål. 

Lav dernæst dejen: 

Smelt smørret i en gryde og bland mælken i. Smuldr gæren i en skål og hæld smørblandingen over så gæren opløses. Tilsæt æg, vanille, sukker, salt og ca. 300 g mel. Rør det hele godt sammen og tilsæt resten af melet. Hold øje med at dejen ikke bliver for tør, da fastelavnsbollerne så vil blive ”tunge” og kedelige. Ælt dejen godt igennem og stil den til hævning i 1 time. 

Nu er det tid til at forme fastelavnsbollerne: 

Rul dejen ud til en firkant på ½ cm tykkelse og del den i 12 firkanter. Fordel 2 spsk. vanillecreme på hver firkant. Pensl kanterne med æg og fold dem så forsigtigt omkring fyldet. Klem godt sammen i kanterne, så fyldet ikke løber ud under bagningen. Placer de fyldte fastelavnsboller med lukningen nedad på en smurt bageplade og lad dem efterhæve et kvarters tid. Bag dem så ved 200 grader i 12-15 minutter og lad dem afkøle inden de pyntes med glasur og eventuelt drys efter egen smag.