Sådan håndterer du dine medicinrester

Vidste du, at din gamle medicin ikke må blive smidt ud i skraldespanden under din køkkenvask? I denne artikel kan du læse om, hvordan du bør smide medicin ud, og hvordan det kan bidrage til at tage en bedre hånd om naturen.  

Hvis du køber medicin på sider som fx Apopro, er det vigtigt, at du kender til reglerne om bortskaffelse af den medicin, når den enten er blevet brugt op eller er for gammel.

Gammel medicin er farligt affald

Gammel medicin er i kategorien for farligt affald. Dette skyldes, at gammel medicin kan være skadeligt for sundhed og miljøet. Du må endelig ikke skylle medicinen ud i toilettet, eller i håndvasken, og du må heller ikke blande den med din almindelige husholdningsaffald i skraldespanden.  

Du risikerer at bidrage til miljøforurening, hvis du smider gammel medicin ud i skraldespanden, og at de ender i de forkerte hænder. Hvis du blander medicinen med spildevandet i håndvasken, eller i toilettet, kan det være at det ender op i badevand eller landbrugsjord i Danmark.  

Der er mange, som ikke ved, at apotekerne over hele Danmark hellere end gerne vil tage imod gammel medicin. Borgere i Danmark kan aflevere medicin til dyr, vacciner, insulinpenne samt recept- og håndkøbsmedicin, som alt sammen betragtes som medicinaffald. Apotekerne tager også imod brugte sprøjte og kanyler, når de indleveres i de gule kanylebøtter, som du kan få gratis på apoteket.  

Hvad er medicinrester?

Hvis du ønsker at danne et klart overblik over hvad er medicinrester, kan du se det nedenfor:  

*Gammel medicin med overskredet udløbsdato  

* Tabletter med misfarvning eller lugt  

* Ubrugt medicin  

* Medicin, som du ikke ved, hvorfor du har  

* Løse tabletter, som du ikke ved, hvad er.  

* Brugte kanyler (i gule kanylebøtter fra apoteket)