Beskyt naturen ved at købe lokalt

Der er mange miljømæssige fordele ved at købe lokalt. På det seneste har der været et øget fokus på at shoppe lokalt, da folk er blevet vilde med at vide, hvor varerne kommer fra, og de foretrækker også at støtte den lokale økonomi. Men hvad gør lokal shopping for naturen? Det kan du læse om nedenfor.  

Begrænsning af “Food Miles”

mert guller jFBWOaoS 7o unsplash 1024x683 - Beskyt naturen ved at købe lokalt

Det lyder måske ikke særligt dansk, men vi kan godt lide at “adoptere” engelske begreber i det danske sprog. Food Miles handler om at køb mad, som transporteres på så kort afstand som muligt. Det vil sige, at maden bliver produceret tæt på det sted, som den bliver bearbejdet og derefter spist.  

Hvis du bor i Nordjylland, kan du fx begrænse dine “Food Miles” ved at købe frugt og grønt hos Skagenfood, som er utroligt lækkert. Når du shopper lokalt, køber du varer, som bliver produceret i dit lokalsamfund.

Hvis du i stedet køber ind i supermarkedet, er der masser af fødevarer, som “rejser” tusindvis af kilometer, før de lander på din tallerken. Dette kan føre til luftforurening og forbrug af brændstof, maden transporteres med skibe, fly, eller lastbiler. Når du begrænser dine “Food Miles”, reducerer du altså den miljømæssige indflydelse af din mad.  

Køb efter sæson

Du kan også beskytte naturen ved at købe frugt og grøntsager ind i forhold til sæson. Hvert år bliver der dyrket masser af frugt og grønt i drivhuse, og det påvirker klimaregnskabet  at varme de drivhuse op.

Drivhusene bliver typisk varmet op med fossile brændstoffer, og derfor er det bedst at undgå drivhusdyrket frugt og grønt, hvis du går op i at beskytte naturen. På den måde bidrager du til at reducere ressourcerne, som bliver brugt til at opbevare frugt og grønt med kølige temperaturer.  

Eksempler på sæson for frugt og grønt i Danmark

Online kan du finde masser af information om, hvornår det er sæson for frugt og grønt i Danmark. Der er nogle eksempler nedenfor:  

*Grønkål: Januar – marts & september – december  

*Jordbær: Juni & juli  

*Æbler: August til december  

*Pærer: August til december  

*Salat: April til september